Masz ochotę na wykwintną sałatkę? Wykorzystaj szparagi i łososia wędzonego – te składniki to połączenie idealne! Całość podkręci chrupiące jajko oraz sos do sałatki na bazie musztardy i octu winnego. Jak przygotować szparagi, o czym jeszcze warto pamiętać? Poznaj wskazówki szefa kuchni.
Łosoś ze szparagami to nie tylko smaczne, ale też zdrowe połączenie. Produkty są bogate w składniki odżywcze i mineralne, które służą organizmowi. Sałatka z łososiem pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, wzmocni mięśnie i poprawi odporność. Produkty bogate w kwasy Omega-3 i Omega-6 pozytywnie wpływają też na układ nerwowy oraz układ krążenia. Szparagi to natomiast źródło kwasu foliowego, a także witamin C, E i A, które wspierają układ immunologiczny. Są lekkostrawne, mają delikatny smak i świetnie komponują się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak łosoś wędzony.
Każda obróbka cieplna sprawia, że produkty tracą nieco swych właściwości. Smażenie warto zastąpić więc procesem grillowania, aby ograniczyć ten proces. Szparagi z grilla będą smaczne, sprężyste i zdrowsze.
Do stworzenia tej pysznej sałatki potrzebujesz grillowanych szparagów, łososia wędzonego i kilku innych, smacznych produktów. Zaskakującym dodatkiem są chrupiące jajka, które nadają sałatce niebanalnego charakteru. Co w takim razie będzie niezbędne do jej przygotowania?
Składniki sałatki:
Zanim jednak połączysz wszystkie składniki na talerzu, sprawdź wskazówki szefa kuchni. Poznaj przepis na chrupiące jajka i sos do sałatki. Dowiedz się też, jak przygotować szparagi na grillu.
Ciekawym dodatkiem do pysznej sałatki z łososiem i szparagami są chrupiące jajka.
Jak je przyrządzić? Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj ocet i szczyptę soli oraz przygotuj miskę z lodowatą wodą. Jajka gotuj dokładnie przez 4 minuty, a następnie wyjmij i schłodź w lodowatej wodzie. W tym celu możesz wykorzystać też opcję gotowania na parze – potrzebują 4 minut w temp. 90°C.
Mąkę i bułkę tartą podziel na osobne płytkie naczynia. Ugotowane jajka obierz ostrożnie pod bieżącą zimną wodą. Osusz i obtocz w mące, następnie w ubitym jajku z solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Ważne jednak, aby jajka przed smażeniem były dość płynne i miękkie w środku. Rozgrzej olej do temp. 165-170°C i smaż jajka na złoty kolor (potrzebują maksymalnie 2 minuty). Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy.
Dressing to element, który spaja wszystkie wykorzystane w sałatce składniki. Pozwala złagodzić ich smak lub wręcz przeciwnie – dodaje im wyrazu. W przypadku sałatki z łososiem wędzonym i szparagami, idealnie sprawdzi ten na bazie wyrazistych składników.
Sos do sałatki (dressing) – składniki:
Przyrządzanie dressingu zacznij od przygotowania jajka. Włóż je do gotującej się wody na 2 minuty, a następnie oddziel białko od żółtka. W dużej misce umieść żółtko, musztardę francuską, musztardę Dijon, ocet winny, sól i pieprz. Delikatnie rozkłóć składniki rózgą i powoli dodawaj olej rzepakowy, aby dressing się nie zważył. Na koniec procedurę powtórz z oliwą z oliwy – dolewaj ją powoli, ciągle mieszając sos do sałatki.
Jak zrobić szparagi z grilla? Zanim zaczniesz grillowanie odłam zdrewniałe końcówki od szparagów (same ułamią się we właściwym miejscu).
Całe szparagi delikatnie obierz i ugotuj na parze w 100°C ok. 1 minuty lub we wrzącej wodzie.
Następnie szybko zahartuj je w lodowatej wodzie, aby wydobyć chrupkość i piękny, zielony kolor.
Osuszone szparagi szybko grilluj na patelni grillowej z dodatkiem oliwy i płatków chili z solą. Wystarczy kilka minut, aby wydobyć ich wyjątkowy smak.
Po przygotowaniu wszystkich elementów sałatki, można przystąpić do ostatniego etapu. Na talerzu ułóż piękny wianek z liści sałat oraz wędzonego łososia (opcjonalnie szynki). Dodaj grillowane szparagi, chrupiące jajko, kapary i dressing, a całość posyp płatkami chili.
Autor: Marek Michalak