Przejdź do

porcja dla 4 osób | czas przygotowania: ok. 20 min. + minimum 4h chłodzenia| Wykorzystane urządzenia: płyta grzewcza, chłodziarka 

Skrobia oporna to składnik, który nie jest w pełni trawiony przez enzymy w naszym układzie pokarmowym, ale przechodzi do jelita grubego, by tam odżywić bakterie jelitowe. Występuje w niektórych rodzajach kasz, otrębach pszennych, nasionach chia i strączkach. Może być wykorzystywana jako naturalny probiotyk. Ponadto reguluje poziom glukozy we krwi, jest polecana w diecie odchudzającej oraz poprawiającej trawienie. Szefowa Kuchni Miele proponuje sałatkę z zielonymi szparagami i pęczakiem – źródłem skrobi opornej. 

Składniki na sałatkę ze szparagów

Do przygotowania dietetycznej sałatki z zielonymi szparagami będziesz potrzebować: 

  • ½ szklanki kaszy pęczak; 
  • pęczek zielonych szparagów; 
  • garść truskawek;  
  • pęczek natki pietruszki;  
  • 2 łyżki sera koziego;  
  • 2 łyżki migdałów;  
  • łyżka oliwy;  
  • łyżeczka octu balsamicznego;  
  • szczypta soli. 

Jak zrobić fit sałatkę ze szparagów i kaszy pęczak?

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, schłodź w chłodziarce przez minimum 4 godziny, aby powstała tzw. skrobia oporna. 

Szparagi połam (złamią się w miejscu, w którym znajduje się twardszy koniec) pokrój i podsmaż na patelni. 

Truskawki umyj. Oderwij ogonki, a następnie pokrój owoce na dość duże kawałki. 

Posiekaj resztę składników: natkę pietruszki i migdały. Ser kozi porwij na kawałki. 

Szparagi wrzuć do kaszy razem z pokrojonymi truskawkami i resztą rozdrobnionych składników, wymieszaj. Na koniec polej octem balsamicznym i dopraw solą. 

Autorka przepisu: Katarzyna Błażejewska – Stuhr