Przejdź do

12 porcji | Czas przygotowania: 120 min. | Urządzenia: piekarnik lub DGC PRO

Święta to czas niezwykłych aromatów, rodzinnej atmosfery i rozpieszczania się smakami. Sprawdź, jak zrobić wielkanocne wegańskie bułeczki hot cross buns szefa kuchni Miele. Pomogą ci w tym niezawodne urządzenia – piekarnik lub DGC Miele.

 

Wegańskie ciasto na Wielkanoc

Coraz więcej osób przechodzi na diety wegańskie i wegetariańskie. Jeśli w twojej rodzinnie lub wśród zaproszonych na święta gości jest taka osoba, warto wyjść jej naprzeciw i przygotować kilka przepisów wege. Jednakże większość tradycyjnych polskich ciast na wielkanocnym stole zawiera jajka. Nasz przepis jednak ich nie zawiera. Ciasto jest przy tym pełne smaku, aromatu przypraw i słodyczy pysznych polskich gruszek. Bułeczki przy tym łatwo się porcjuje. Pokochają je także dzieci!

Jak zrobić wielkanocne bułeczki hot cross buns krok po kroku?

Do zrobienia ciasta potrzebujesz:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 7g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży),
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • skórka otarta z ½ pomarańczy,
  • 300 ml napoju migdałowego,
  • ½ gruszki,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 120 g rodzynek.

Przygotuj także do dekoracji:

  • 60 g mąki pszennej,
  • 10 g cukru pudru,
  • 50 ml wody.

Oraz na glazurę:

  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego,
  • 1 łyżka ciepłej wody.

Krok 1: Mąkę, cukier, drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę otartą (z wcześniej dokładnie umytej) pomarańczy połącz w naczyniu robota.

W garnku podgrzej napój migdałowy, a następnie wlej płyn do pojemnika blendera. Gruszkę zetrzyj na tarce i zblenduj z resztą składników wraz z oliwą z oliwek. Gdy otrzymasz jednolitą konsystencję, przelej wszystko do naczynia z mąką.

Krok 2: Składniki wyrabiaj ok. 7-10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Dodaj rodzynki i ponownie wyrabiaj ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem.

Gotowe ciasto przełóż do dużej miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykryj folią spożywczą lub ręczniczkiem i odstaw (funkcja wyrastania ciasta) na 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3: Wyrośnięte ciasto zagniataj chwilę na blacie oprószonym mąką, a następnie podziel na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę.

Uformowane bułeczki układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj je ściereczką i odstaw ponownie do funkcji wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Krok 4: Mąkę, cukier i wodę połącz w misce i mieszaj, aż powstanie z nich gładka masa. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj na każdą bułeczkę, tworząc wzór krzyża.

Krok 5: Piecz bułeczki ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 215°C z opcją 15% pary.

Krok 6: Dżem pomarańczowy połącz w miseczce z ciepłą wodą. Wymieszaj.

Krok 7: Aromatyczne upieczone bułeczki wyjmij z piekarnika i posmaruj z wierzchu lśniącą glazurą z dżemu, używając pędzelka. Odstaw do wystudzenia i podawaj.