Przejdź do

Porcja dla 6 osób ǀ Czas przygotowania: ok. 3 godziny 30 minut ǀ Wykorzystane urządzenia: DGC, płyta grzewcza, piekarnik.

Gotowanie to może być prawdziwą przygodą i przyjemnością, szczególnie gdy na stole leżą znakomite składniki, a w całym procesie wspierają cię zaufane i niezawodne urządzenia AGD. Sprawdź jak przygotować smaczne, zdrowe i unikatowe burgery ze słodkim dżemem jabłkowym, które pobudzą kubki smakowe i zaskoczą rodzinę lub gości. Poznaj funkcje urządzeń Miele i dowiedz się, jak za ich pomocą wyczarować to niezwykłe danie wygodnie i łatwo.

Foodparing, czyli dlaczego kochamy niezwykłe kombinacje smaków?

Ludzkości znane są 4 podstawowe smaki – słodki, kwaśny, słony i ostry. W kuchni często łączymy je na zasadzie podobieństw, aby dopełniały siebie nawzajem. Ale możemy również wykorzystać zasadę przeciwieństw, aby stworzyć niezwykły i zadziwiający kontrast smakowy oraz przełamać jeden wyrazisty smak innym. Stąd częste zestawienie słonych serów i słodkich owoców takich jak winogrona czy gruszki. Nawet w znanym staropolskim przepisie pojawiają się suszone śliwki zapiekane w boczku. Wiele osób jada też śledzie po sułtańsku z octem, cebulą i rodzynkami.

Takich sekretnych połączeń, które pozornie do siebie nie pasują, jest tysiące. Czy wiedziałeś, że w Norwegii podaje się chłodnik pomidorowy z dodatkiem malin, a w Korei Południowej posypuje się cukrem streetfoodowe zapiekanki z żółtym serem? Kolejne niezwykłe łączenia smaków odkrywamy dzięki foodparingowi.

Co to właściwie jest foodparing ?

Foodparing to dziedzina kulinarna, która zajmuj się sekretem łączenia smaków i wykorzystuje naukę (badanie składu chemicznego składników) w celu ustalania i poznawania zupełnie nowych fascynujących i pobudzających kubki smakowe połączeń. Warto zaufać jego metodom, by odkryć zupełnie nowy świat kulinarnych doświadczeń, nawet jeśli w pierwszej chwili niektóre fuzje mogą nam się wydawać absurdalne, jak na przykład bohater dzisiejszego przepisu – burger z dżemem jabłkowym z kawałkami boczku.

Burgery ze słodkim sosem

Słodki smak często pojawia się w przepisach na burgery. Mięso wołowe świetnie komponuje się bowiem z sosem miodowym, słodkawym BBQ czy nawet żurawiną. Dzisiejszy przepis wykorzystuje jednak jeszcze ciekawsze połączenie smakowe, mianowicie dżem z jabłek z boczkiem i cebulką. Ta niezwykła kompozycja przełamuje smak szarpanej wołowiny i pomaga stworzyć niezwykłą kompozycję, która rozpieszcza kubki smakowe.

Przepis na burgery „Złodziejskie jabłka”

„Złodziejskie jabłka” to burgery z dodatkiem dżemu jabłkowego z boczkiem. By je przygotować, jak nasz szef kuchni Nikolay Nemigenchev zacznij od upieczenia bułek. Następnie przygotuj szarpaną wieprzowinę, dżem i sosy do burgera.

Jak zrobić bułki do burgerów

By zrobić ciasto na bułki do burgerów, zacznij od zrobienia pasty Thong Zang. Niech ta trudna, egzotyczna nazwa cię nie zmyli i nie wystraszy. Pasta jest niezwykle prosta w wykonaniu i składa się jedynie z 3 składników:

  • 20 g mąki,
  • 27 ml wody,
  • 60 ml mleka.

Mąkę, wodę i mleko umieść w naczyniu do zapiekanek. Mieszając, doprowadź do delikatnej konsystencji, a następnie włóż „zapiekankę” do piekarnika na 2-3 minuty, aż uzyskasz gęstą pastę przypominającą beszamel.  Następnie odstaw Thong Zang do ostygnięcia i zajmij się ciastem.

Składniki:

  • 9 g suchych drożdży,
  • 120 ml mleka,
  • 35 g cukru,
  • 5 g soli,
  • 320 g mąki,
  • 1 duże, całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • 45 g miękkiego masła.

 

Umieść 1 jajko i 1 żółtko w mikserze z przystawką do ubijania. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania bardzo gęstego kremu.

Wlej mleko (35°C) z żółtkiem w środku, dodaj 1 łyżkę mąki na ciasto i szczyptę cukru. Wszystko dobrze ubij i pozostaw na 10 minut w DGC (program PROOF DOUGH).

Połącz masę z resztą mąki, a następnie załóż przystawkę hakową do miksera. Włóż do niego pastę Thong Zang i ubijaj wszystko przez 4 minuty. Na koniec dodaj 45 g miękkiego masła. Kontynuuj miksowanie jeszcze przez 7 – 10 minut (na średnich – wysokich obrotach).

Wyjmij ciasto i przełóż je do miski uprzednio wysmarowanej masłem. Uformuj z ciasta ładną kulę.

Posmaruj ją miękkim masłem, przykryj folią spożywczą, pozostaw na 1 godzinę w DGC (program PROOF DOUGH). Po tym czasie wyłóż blachę papierem do gotowania i uformuj z ciasta 6 kulek. Przykryj drugą blachą i pozostaw przez 45 minut – 1 godzinę na tym samym programie. Posmaruj je 1 żółtkiem i 20 ml mleka, posyp nasionami (np. sezamem) na wierzchu każdej z nich, wstaw do nagrzanego piekarnika (190°C). Piecz przez 20-22 minuty, następnie posmaruj je roztopionym masłem.

Jak zrobić dżem jabłkowy z boczkiem do burgerów?

Dżem będzie ci potrzebny do szarpanej wieprzowiny do burgera, a także jako sos do gotowej kanapki. Możesz go przygotować kilka dni wcześniej i np. zawekować. Zrobienie dżemu zacznij od przygotowania składników dobrej jakości:

  • 60 g boczku pokrojonego w małe kawałki,
  • 20 g masła,
  • 30 g brązowego cukru lub miodu,
  • 1 jabłko pokrojone w plasterki,
  • 1 szalotka,
  • sól, pieprz.

Boczek pokrój w kosteczkę, a następnie podsmaż z odrobiną masła, aż będzie chrupiący. Osusz powstałe skwarki na ręczniku papierowym. Nie wylewaj tłuszczu z patelni. Masło po boczku przyda się do podsmażenia szalotki.

Cebulkę pokrój najpierw w drobną kostkę, a następnie wrzuć na patelnię. Gdy stanie się miękka, dodaj cukier lub miód. Poczekaj, aż całość się skarmelizuje.

Następnie dołóż jabłko pokrojone w plasterki. Smaż na małym ogniu 10-15 minut. W zależności od grubości plastrów powinno to potrwać od 10 do 15 minut.

Gotowy dżem jabłkowo-cebulowy zmiksuj wraz z boczkiem do miękkości lub pożądanej konsystencji.

Domowy kechup i majonez do burgerów ‘złodziejskie jabłka”

Żaden burger nie może funkcjonować bez dodatków takich jak majonez i kechup. Najlepiej przygotować domową wersję tych znanych sosów.

Składniki na kechup:

  • 400 g pomidorów z puszki (lub świeżych),
  • 1 cebula (szalotka) pokrojona w drobną kostkę,
  • 3 ząbki czosnku pokrojone,
  • 1 ząbek,
  • 75 g brązowego cukru,
  • 75 ml octu,
  • sól, pieprz.

Do garnka wlej olej z goździkami i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę szalotkę oraz czosnek. Podsmaż wszystko na średnim ogniu do miękkości. Uważaj na ogień, by ich nie przypalić – sos stałby się bowiem gorzki i niesmaczny. Do miękkiej cebuli i czosnku wsyp cukier i podsmażaj dalej, aż całość się skarmelizuje.

Następnie dodaj ocet i całość gotuj jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie wrzuć do garnka pomidory z puszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kechup gotuj na średnim ogniu przez 45 minut do 1 godziny, aż zredukuje się mniej więcej o połowę. By był jedwabisty i gładki zblenduj go blenderem.

Składniki na domowy majonez:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 30 ml śmietany 35%,
  • 10 g miodu,
  • sól, pieprz,
  • 3 szczypty garam masala,
  • 200 ml oleju.

Umieść 1 żółtko w misce miksera, dodaj musztardę, ocet i wymieszaj wszystko trzepaczką. Zacznij bardzo powoli wlewać olej. Ubijaj tak długo, aż uzyskasz majonez. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz śmietanę, garam masalę i miód.

Szarpana wołowina do burgera – jak przygotować?

Potrzebne ci będą:

  • 1 cebula przekrojona na pół,
  • 1 mała marchewka,
  • 2 ząbki czosnku przekrojone na pół,
  • ½ jabłka pokrojonego na kawałki,
  • ½ kg łopatki wieprzowej z kością.

Ułóż mięso i warzywa na blasze do pieczenia. Posyp solą i czarnym pieprzem wszystkie warzywa pokrojone na średniej wielkości kawałki i również włóż je na blachę. W trakcie pieczenia staną się sosem, w którym ugotuje się wieprzowina.

Piecz wszystko w piekarniku w temperaturze 200-220°C przez godzinę. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i nastaw piekarnik na kolejne 2 godziny i 30 minut.

Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i porwij widelcem na mniejsze kawałki, a sos w, którym się przecedź i zagotuj. Potrzymaj go na średnim ogniu, aż uzyska konsystencję syropu.

Do przygotowanego sosu dodaj trochę dżemu jabłkowego z boczkiem (ok. 100 g). Na koniec dobrze pokryj nim szarpaną łopatkę wieprzową.

Jak zrobić burgery wołowe?

Poza szarpaną wołowiną „złodziejskie jabłka” zawierają też klasyczny wołowy kotlet, na który nakłada się ser, by się roztopił. Do wykonania kotletów-burgerów dla 6 osób potrzebujesz:

  • 1 kg wołowiny (mniej więcej 160 g mięsa na osobę),

a także:

  • 15 g sera grana padano,
  • 15 g mozzarelli.

Uformuj kotlety z mielonego mięsa. Dobrze je posól i posmaruj olejem z obu stron. Włóż na rozgrzaną patelnię i smaż przez 3 minuty z obu stron. Obróć każdy burger na drugą stronę, gdy będzie dobrze skarmelizowany.

Natychmiast połóż na wierzchu mozzarellę i grana padano. Na patelnię dodaj 30 g masła z czosnkiem i świeżym tymiankiem. Smaż kotlety jeszcze przez ok. 3 minuty. Kiedy ser się rozpuści, możesz zdjąć je z patelni i połączyć całą kanapkę.

Burgery „Złodziejskie jabłka” – połączenie składników

Do przygotowania burgera potrzebne ci będą:

  • bułka,
  • burger wołowy z serem,
  • szarpana wołowina w sosie,
  • dżem jabłkowy z boczkiem,
  • kechup,
  • majonez,
  • plastry boczku.

Przekrój bułki na pół i posmaruj je masłem z patelni (pozostałego po smażeniu burgerów). Podsmaż chwilę, aż staną się złotobrązowe i chrupiące.

W tym samie podsmaż boczek do chrupkości na osobnej patelni. Gotowe plastry wyłóż na ręcznik papierowy, by odcedzić nadmiar tłuszczu.

Na dolną część bułki nałóż majonez (1 łyżka), następnie połóż burger z serami, a na to szarpaną wieprzowinę i dżem jabłkowy (1 łyżka), gotowy bekon i ketchup. Zamknij bułkę, nabij patyczek i podawaj rodzinie lub gościom.

Autor przepisu: Nikolay Nemigenchev