Porcja dla 6-8 osób | Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut | Potrzebne wyposażenie: urządzenie do gotowania na parze z funkcją piekarnika
Zastanawiasz się, jak urozmaicić świąteczne menu? Poznaj przepis na gammon – aromatyczną szynkę pieczoną z chrupką skórką. Danie to pochodzi z Anglii, gdzie najczęściej gości na stole właśnie podczas Świąt. Poznaj sposób na wyjątkową pieczeń z szynki!
Gammon to tradycyjna szynka pieczona podawana w Anglii z okazji Świąt. Pyszne, aromatyczne i delikatne mięso zachwyca smakiem, ale też sposobem przygotowania. W czym tkwi jej sekret? Zanim mięso trafi do piekarnika, powinno się powoli gotować razem ze skórą w specjalnie przyprawionej wodzie. Dopiero tak przygotowana szynka trafia do piekarnika, gdzie nabierze koloru oraz chrupkości. Wyjątkowego, lekko słodkawego smaku nadaje jej esencjonalna marynata do mięsa na bazie miodu i musztardy. Tak przyrządzona szynka na święta może być podawana w formie dania głównego lub smacznego mięsa na kanapki.
Zanim przystąpisz do przyrządzania szynki Gammon, zadbaj o przygotowanie odpowiedniego kawałka mięsa. Pamiętaj, aby wybrać część ze skórą, jeśli chcesz wykonać potrawę według tradycyjnego przepisu. Około 2-2,5 kg mięsa wystarczy dla 6-8 osób. Smak szynki podkreśli marynata z miodem oraz ostrą musztardą, możesz wykorzystać Dijon.
Składniki potrzebne do przygotowania dania:
Marynata do mięsa:
Szynkę włóż do rondla z zimną wodą i zagotuj. Wyciągnij mięso z rondla, wylej wodę i ponownie zalej szynkę w rondlu zimną wodą. Tym razem dodaj cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę, listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz seler i sól. Przykryj garnek pokrywką, a następnie zagotuj. Zredukuj podgrzewanie i gotuj 40 minut na każdy kilogram szynki, czyli w przypadku dwukilogramowej szynki – 80 minut.
Wyciągnij szynkę i odstaw ją na bok, by ostygła. Rozgrzej piekarnik lub DGC do 210°C w programie Termonawiew Plus. Delikatnie zdejmij cienką wierzchnią warstwę skóry, by pozostał cały tłuszczyk, delikatnie natnij tłuszcz nożem w kształt rombów i w każdy wbij goździk. Szynkę ułóż na blasze rusztowej do pieczenia i posmaruj połową marynaty używając pędzelka.
Jak zrobić marynatę do mięsa? Wystarczy w małej miseczce dokładnie wymieszać musztardę Dijon z miodem. Marynata do szynki pieczonej powinna mieć jednolitą, aksamitną konsystencję.
Włóż szynkę do piekarnika i piecz około 10 minut, po czym wyciągnij ją i posmaruj resztą marynaty, piecz kolejne 10-15 minut, aż szynka nabierze pięknego rumianego koloru.
Opcjonalnie warto użyć pieczeniomierza i sprawdzić, czy szynka ma minimum 75°C wewnątrz.
Wyciągnij, odstaw na ok. 15 minut przed pokrojeniem i podaniem. Gammon serwuj pokrojoną w dosyć cienkie plastry, domowa szynka pieczona najlepiej smakuje z warzywami z piekarnika i chrzanem.
Autor przepisu: Marek Michalak