Przejdź do

10-12 porcji | Czas przygotowania: 80 min. | Urządzenia: DGC PRO 

Pasztet z kaczki z suszonymi morelami to doskonały przykład wykorzystania produktów, które mogłyby zostać zmarnowane, a zamiast tego tworzą pyszne danie. Zostało trochę suszonych owoców po wypiekach? Ugotowało ci się za dużo kaszy jęczmiennej? Pozostała włoszczyzna i gotowana kaczka po rosole? Masz już prawie wszystko by wykonać ten przepis! Potrzebne będą ci już tylko niezawodne urządzenia Miele oraz przepis naszego szefa kuchni!

Ile żywności marnują Polacy w święta? Dlaczego warto być zero waste?

W święta wielkanocne Polacy marnują ogromne ilości jedzenia. Według szacunków Polskiego Instytutu Ekonomicznego, tylko po jednym świątecznym obiedzie wyrzucamy około 2,5 miliona kg żywności, co przekłada się na 400 mln złotych strat. Ponadto, w okresie wielkanocnym sprzedaż żywności wzrasta o około 50%, co oznacza większe obłożenie sklepów i skłonność do zakupów w nadmiarze, a w efekcie zwiększa ryzyko marnowania jedzenia. Dlatego warto być zero waste, czyli dążyć do minimalizacji wytwarzania odpadów i wykorzystywać zasoby w sposób odpowiedzialny. W tym celu można wykorzystywać  pozostałości jedzenia, np. zrobić z pyszny pasztet.

Warto pamiętać, że walka zmarnowaniem żywności to kwestia globalna i dotyczy nas wszystkich. To nasza odpowiedzialność, aby nie marnować jedzenia i wykorzystywać zasoby w sposób zrównoważony w trosce o środowisko.

Przepis na pasztet z kaczki z suszonymi morelami less waste

Do przygotowania pasztetu potrzebujesz:

  • około 300 g gotowanego mięsa z kaczki (może być mięso z rosołu),
  • 1 włoszczyzna (może po gotowaniu bulionu),
  • 200 g wędzonego boczku / podgardla wieprzowego,
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 2 jaja,
  • 10 suszonych moreli,
  • 2 łyżki suszonych śliwek,
  • 50 g suszonych grzybów namoczonych w czerwonym winie,
  • sucha bułka namoczona w mleku,
  • ok. 50 g smalcu / gęsiego tłuszczu,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • 50 g bułki tartej.

KROK 1: Jeśli nie masz włoszczyzny z bulionu, warzywa oczyść i pokrój na mniejsze części (nie myj), gotuj około 20 minut do miękkości. Następnie dodaj posiekany drobno boczek i gotuj 10 minut, aż będzie miękki. Mięso ze skórą zmiel w maszynce dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną oraz mięsem z kaczki (może być mięso z rosołu). Na koniec zmiel namoczone grzyby z bułką tartą.

KROK 2: Do miski z mięsem wbij dwa jaja. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj drobno posiekane, suszone śliwki oraz morele. Dodaj ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną (może być pozostała po obiedzie). Całość dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Formę natłuść smalcem i posyp bułką tartą, by pasztet nie przywarł. Masę przełóż i delikatnie ugnieć. Posyp wierzch majerankiem.

Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół przez około 40 minut.