Szukasz pomysłu na szybki obiad w efektownej odsłonie? Poznaj przepis na pyszne danie z owocami morza na bazie halibuta i potrawki z małży, ziemniaków i fasoli w asyście chrupka z prosciutto i chipsa z topinamburu. To niebanalne połączenie przygotowane przez szefa kuchni rozpieści podniebienie, zamieniając zwykły obiad w prawdziwą ucztę.
Jeśli szukasz zdrowej i smacznej ryby, która nie zawiera węglowodanów, postaw na halibuta. Ryba ta jest też źródłem dobrych tłuszczów, pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Warto docenić również walory smakowe halibuta. Jest on uznawany za jedną z najsmaczniejszych ryb – jego mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Warto jednak unikać smażenia na głębokim tłuszczu i długotrwałego pieczenia, aby ryba nie traciła dużej ilości wartości odżywczych. Najsmaczniejszym i najzdrowszym pomysłem na przygotowanie tej ryby jest halibut na parze.
Filet z halibuta w asyście potrawki z małży, ziemniaków i fasoli to propozycja na wykwintny, ale szybki posiłek. Aby zachować, jak najwięcej wartości odżywczych, należy przyrządzić rybę na parze. W tym celu można wykorzystać klasyczny parowar lub piekarnik z funkcją pary – halibut pieczony w ten sposób będzie soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Do przygotowania tego dania potrzebujesz (proporcje pozwolą stworzyć danie dla 4 osób):
Przygotowanie dania rozpocznij od zrobienia chrupka z szynki prosciutto. Piekarnik rozgrzej w programie Termo-nawiew do 160°C. Szynkę połóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 13-16 min. Gdy szynka zrobi się chrupiąca i lekko zrumieniona, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Teraz czas na chrupiącego chipsa – topinambur pokrój w cienkie plasterki, a następnie usmaż na głębokim tłuszczu, aż się zarumieni. Przełóż na ręcznik papierowy.
Ugotuj ziemniaki (możesz zrobić to w DGM lub DGC używając programu automatycznego) i rozgrzej oliwę w głębokim rondlu lub w woku. Dodaj ugotowane ziemniaki, posiekanego pora i szalotkę, podsmaż przez chwile. Dodaj rozmaryn, natkę pietruszki i czosnek. Smaż razem ok. 1 min., dodaj małże, fasolę i białe wino. Zagotuj i poczekaj, aż małże się otworzą. Dodaj masło i skoryguj doprawienie. W międzyczasie przygotuj halibuta w piekarniku z funkcją pary (np. w Programie Automatycznym w DGM lub DGC). Wystarczy kilka minut, aby mięso było soczyste i aromatyczne.
Jak przyrządzić halibuta łącząc wszystkie składniki w całość? Do głębokiej miski przełóż potrawkę, na wierzchu połóż halibuta, posyp połamanymi chrupkami z szynki i topinamburu. Oprósz odrobiną natki pietruszki. Smacznego!
Autor przepisu: Przemek Błaszczyk