Przejdź do

Sernik to jedno z kultowych ciast, które doczekało się niezliczonej ilości receptur na całym świecie. Jeśli masz ochotę na naprawdę wyjątkowy sernik z białą czekoladą na chrupkim spodzie, koniecznie poznaj ten przepis. Zachwyć się aksamitną konsystencją twarogowego ciasta z kremową śmietanką, nutą wanilii i orzeźwiających cytrusów.

Najlepszy sernik na bazie tłustego twarogu

Podstawą każdego sernika jest dobrej jakości twaróg. Jego wybór ma duży wpływ nie tylko na smak ciasta, ale również jego strukturę. W zależności od wyboru białego sera, sernik może mieć zwartą konsystencję lub taką przypominającą lekką chmurkę. Na co w takim razie należy zwrócić uwagę? Najlepszy twaróg na sernik to taki, który ma dużą zawartość tłuszczu, ale niewielką ilość serwatki. Warto postawić więc na ser tłusty lub półtłusty, a nadmiar płynu odcisnąć przed dodaniem do masy serowej.

Jak zrobić sernik, który rozpieści podniebienie? Najważniejszą kwestią jest samodzielne zmielenie twarogu. Na rynku można znaleźć gotowe mieszanki twarogowe, ale trzeba pamiętać, że nie zastąpią one smaku prawdziwego białego sera. Aby konsystencja sernika była idealnie gładka, należy zmielić go kilkakrotnie – aż do uzyskania delikatnej masy.

Przepis na sernik z dodatkiem białej czekolady

Przygotowywanie sernika z białą czekoladą rozpocznij od upieczenia spodu. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 100 g masła 82%
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki pszennej

Połącz wszystkie suche składniki w misce, a następnie dodaj do nich ciepłe, rozpuszczone masło. Masę dokładnie wyrób ręcznie, aby miała gładką konsystencję. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej równomiernie ciasto i ostudź. Kiedy będzie chłodne i twarde piecz je przez 15 min. w temp. 180°C. Zanim jednak położysz na cieście masę twarogową, dobrze wychłodź spód po wyjęciu z piekarnika.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej z dodatkiem białej czekolady, skórki z cytrusów, kremowej śmietanki i wanilii. Dzięki niej puszysty sernik będzie miał wyborny, lekko słodki i orzeźwiający smak. Aby przygotować masę serową, potrzebujesz:

  • 550 g sera twarogowego
  • 150 g śmietany 36%
  • 220 g białej czekolady
  • 6 g naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 80 g żółtek (ok. 4 sztuk)
  • 90 g drobnego cukru
  • 4 g skrobi kukurydzianej
  • skórki z połowy cytryny
  • skórki z połowy limonki

Zagotuj śmietanę (do 90°C) z dodatkiem wanilii, cukru i skórek z cytrusów. Zalej białą czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Żółtka połącz ze skrobią i dodaj do pozostałych składników, a następnie połącz z masą z sera twarogowego. Całość wylej na wychłodzony spód i upiecz. Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Najlepiej wykorzystać do tego celu opcję pieczenia z parą. Dzięki temu sernik ze śmietaną i białą czekoladą będzie puszysty, a jego powierzchnia będzie równa i niezapadnięta.

Piekarnik z funkcją pary ustaw na program Para + Pieczenie Termonawiew Plus, temp. 110°C, 20% pary. Piecz sernik przez 95 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i wychłodź na blasze. Sernik z białą czekoladą można pokroić dopiero po ok. 1 godzinie od upieczenia, używając ciepłego noża.

Autor przepisu: Patryk Dziamski