Przejdź do

Porcja dla 4 osób | Czas przygotowania: 15 minut |Wykorzystane urządzenia: DGC / DGM / DG

Masz ochotę na wykwintną sałatkę? Wykorzystaj szparagi i łososia wędzonego – te składniki to połączenie idealne! Całość podkręci chrupiące jajko oraz sos do sałatki na bazie musztardy i octu winnego. Jak przygotować szparagi, o czym jeszcze warto pamiętać? Poznaj wskazówki szefa kuchni.

Zdrowie na talerzu - sałatka z łososiem i zielonymi szparagami

Łosoś ze szparagami to nie tylko smaczne, ale też zdrowe połączenie. Produkty są bogate w składniki odżywcze i mineralne, które służą organizmowi. Sałatka z łososiem pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, wzmocni mięśnie i poprawi odporność. Produkty bogate w kwasy Omega-3 i Omega-6 pozytywnie wpływają też na układ nerwowy oraz układ krążenia. Szparagi to natomiast źródło kwasu foliowego, a także witamin C, E i A, które wspierają układ immunologiczny. Są lekkostrawne, mają delikatny smak i świetnie komponują się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak łosoś wędzony.

Każda obróbka cieplna sprawia, że produkty tracą nieco swych właściwości. Smażenie warto zastąpić więc procesem grillowania, aby ograniczyć ten proces. Szparagi z grilla będą smaczne, sprężyste i zdrowsze.

Pyszna sałatka – przepis z grillowanymi szparagami i łososiem

Do stworzenia tej pysznej sałatki potrzebujesz grillowanych szparagów, łososia wędzonego i kilku innych, smacznych produktów. Zaskakującym dodatkiem są chrupiące jajka, które nadają sałatce niebanalnego charakteru. Co w takim razie będzie niezbędne do jej przygotowania?

Składniki sałatki:

  • pęczek zielonych lub białych szparagów
  • miska różnych sałat
  • plastry wędzonego łososia
  • kapary
  • świeża pietruszka lub trybula
  • sól z płatkami chili

Zanim jednak połączysz wszystkie składniki na talerzu, sprawdź wskazówki szefa kuchni. Poznaj przepis na chrupiące jajka i sos do sałatki. Dowiedz się też, jak przygotować szparagi na grillu.

Chrupiące jajka w panierce - przepis

Ciekawym dodatkiem do pysznej sałatki z łososiem i szparagami są chrupiące jajka.

  • 4 jajka rozmiar L lub XL
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g bułki tartej (najlepiej typu PANKO)
  • 2 łyżki octu
  • olej do smażenia około 300 ml
  • sól i pieprz

Jak je przyrządzić? Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj ocet i szczyptę soli oraz przygotuj miskę z lodowatą wodą. Jajka gotuj dokładnie przez 4 minuty, a następnie wyjmij i schłodź w lodowatej wodzie. W tym celu możesz wykorzystać też opcję gotowania na parze – potrzebują 4 minut w temp. 90°C.

Mąkę i bułkę tartą podziel na osobne płytkie naczynia. Ugotowane jajka obierz ostrożnie pod bieżącą zimną wodą. Osusz i obtocz w mące, następnie w ubitym jajku z solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Ważne jednak, aby jajka przed smażeniem były dość płynne i miękkie w środku. Rozgrzej olej do temp. 165-170°C i smaż jajka na złoty kolor (potrzebują maksymalnie 2 minuty). Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy.

Sos do sałatki na bazie musztardy i octu winnego

Dressing to element, który spaja wszystkie wykorzystane w sałatce składniki. Pozwala złagodzić ich smak lub wręcz przeciwnie – dodaje im wyrazu. W przypadku sałatki z łososiem wędzonym i szparagami, idealnie sprawdzi ten na bazie wyrazistych składników.

Sos do sałatki (dressing) – składniki:

  • 1 jajko (samo żółtko)
  • 1 łyżka ostrej musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami
  • 2 łyżki octu winnego typu sherry
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 80 ml oleju rzepakowego BIO
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przyrządzanie dressingu zacznij od przygotowania jajka. Włóż je do gotującej się wody na 2 minuty, a następnie oddziel białko od żółtka. W dużej misce umieść żółtko, musztardę francuską, musztardę Dijon, ocet winny, sól i pieprz. Delikatnie rozkłóć składniki rózgą i powoli dodawaj olej rzepakowy, aby dressing się nie zważył. Na koniec procedurę powtórz z oliwą z oliwy – dolewaj ją powoli, ciągle mieszając sos do sałatki.

Jak przygotować szparagi zielone? Przepis

Jak zrobić szparagi z grilla? Zanim zaczniesz grillowanie odłam zdrewniałe końcówki od szparagów (same ułamią się we właściwym miejscu).

Całe szparagi delikatnie obierz i ugotuj na parze w 100°C ok. 1 minuty lub we wrzącej wodzie.

Następnie szybko zahartuj je w lodowatej wodzie, aby wydobyć chrupkość i piękny, zielony kolor.

Osuszone szparagi szybko grilluj na patelni grillowej z dodatkiem oliwy i płatków chili z solą. Wystarczy kilka minut, aby wydobyć ich wyjątkowy smak.

Po przygotowaniu wszystkich elementów sałatki, można przystąpić do ostatniego etapu. Na talerzu ułóż piękny wianek z liści sałat oraz wędzonego łososia (opcjonalnie szynki). Dodaj grillowane szparagi, chrupiące jajko, kapary i dressing, a całość posyp płatkami chili.

Autor: Marek Michalak