Przejdź do

Porcja dla 1 osoby* | Czas przygotowania: 5 minut | Wykorzystane urządzenia: Ekspres Miele

      *przy użyciu ekspresu CM5, CM6 i CM7, za pomocą funkcji One Touch for Two, możesz przygotować dwa napoje jednocześnie.

Letnie temperatury to doskonały pretekst, aby zrezygnować ze standardowej, ciepłej kawy i wypróbować swój ulubiony napój w nieco bardziej orzeźwiającej odsłonie. Sprawdź  propozycje naszej baristki, przygotowane w ekspresach Miele!

Espresso tonic

Kto jeszcze nie próbował popularnego espresso w letnim, nieco słodkim wydaniu, ten nie wie, jak smakuje lato! Niezwykle prosty w przygotowaniu napój, odkryli Szweccy miłośnicy kawy, a w ich recepturze zakochał się niemal cały świat. Do jego przygotowania potrzebujesz niewiele – pięciu składników i dosłownie kilku minut. Poniżej przedstawiamy interpretację napoju prosto spod rąk baristy Miele. Zainspiruj się naszą propozycją!

Składniki:

  • szklanka o pojemności 300 ml
  • 5 kostek lodu
  • syrop z czarnego bzu
  • biały tonic
  • espresso

Przygotowanie:

  • Do szklanki wrzuć kostki lodu.
  • Na lód wlej 20 ml syropu z czarnego bzu.
  • Wlej do szklanki 250 ml tonicu.
  • Podstaw szklankę pod ekspres Miele i wlej espresso bezpośrednio na tonic i lód.
  • Bardzo delikatnie zamieszaj.

Do espresso tonic możesz użyć białego i różowego toniku, a jako garnisz położyć na wierzch listek mięty lub plasterek suszonej albo świeżej pomarańczy.

Kawa kokosanka

Nieskończone właściwości dobroczynne kokosa i jego niepowtarzalny, wyjątkowy smak, są znane już od stuleci. Miłośnicy tego azjatyckiego owocu wiedzą, że jego wykorzystanie sprawdzi się właściwie w każdej kombinacji. Czy można dodać go również do letniego, orzeźwiającego napoju na bazie kawy? Oczywiście! Receptura jest skazana na sukces – wiedzą to już wszyscy ci, którzy mieli okazję spróbować.

Składniki:

  • 2 szklanki po 200 ml
  • 4 kostki lodu
  • 70 ml skondensowanego mleczka kokosowego
  • mleko
  • łyżka
  • kawa (klasyczny Long Black)
  • opcjonalnie prażone wiórki kokosowe lub czipsy z kokosa

Przygotowanie:

  • Przygotuj mleczną pianę wybierając w ekspresie Miele opcję „piana z mleka” i odstaw na bok. Ta szklanka będzie potrzebna później.
  • Do drugiej szklanki wrzuć kostki lodu.
  • Zalej skondensowanym mleczkiem kokosowym.
  • Podstaw szklankę pod ekspres i wybierz opcję „Kawa”.
  • Na wierzch kawy nałóż łyżką przygotowaną wcześniej pianę z mleka, która po tym czasie powinno być dość sztywna.

Pianę możesz posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi lub prażonymi czipsami z kokosa.