Przejdź do

Chcesz przygotować w domu potrawę, której nie powstydziłaby się dobra restauracja? Poznaj przepis na aromatyczną perliczkę faszerowaną kaszą bulgur w asyście domowej emulsji BBQ. To wyjątkowe danie zaskakuje niebanalnym smakiem i aksamitną konsystencją mięsa.

Perliczka – delikatne i soczyste mięso

Drób to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów w kuchni. Na szczególną uwagę zasługuje perliczka, której mięso jest chude, delikatne i aromatyczne. To także świetne źródło pełnowartościowego białka o niskiej zawartości tłuszczu. Smak perliczki zbliżony jest do tego, który charakteryzuje dzikie ptactwo. Z powodzeniem można ją piec, dusić, a także smażyć lub grillować, należy pamiętać jednak, aby uprzednio właściwie ją zamarynować. W tym celu można wykorzystać specjalny worek próżniowy, w którym perliczka powinna spędzić około 24 godziny. Dzięki temu jej mięso będzie kruche, soczyste i wyjątkowo smaczne.

Przygotowaną z niej potrawę możesz podać w asyście pieczonych ziemniaczków i gotowanych warzyw lub wykorzystać przepis na faszerowaną perliczkę. Dania z kaszą bulgur są dobrym źródłem błonnika, przez co znacznie usprawniają proces trawienia.

Przepis na perliczkę faszerowaną kaszą bulgur

Perliczka pieczona to wyborne danie, które z powodzeniem możesz przygotować w domowej kuchni. Pierwszym krokiem podczas jej przyrządzania jest odpowiednie natarcie mięsa solą. W tym celu potrzebujesz:

  • 1,2 kg perliczki
  • sól

Perliczkę natrzyj obficie solą i pozostaw na ok. 2 godz. W tym czasie przejdź do kroku drugiego – przygotuj farsz, który znajdzie się we wnętrzu perliczki.

Składniki potrzebne do przygotowania farszu z gotowanej kaszy bulgur:

  • 50 g kaszy bulgur
  • 20 g świeżego imbiru
  • 6 g czosnku
  • 16 g soli
  • 1 litr wody

Jak ugotować kaszę bulgur? Włóż wszystkie składniki do garnka, a następnie gotuj kaszę przez ok. 20 minut we wrzącej wodzie. Zdejmij garnek z palnika, odsącz wodę i przejdź do kolejnego etapu przyrządzania farszu. W tym celu przygotuj:

  • 70 g szalotki
  • 6 g czosnku
  • 30 g grzybów shimeji białych
  • 30 g grzybów shimeji brązowych
  • 20 g masła
  • 30 g śliwki suskiej sechlońskiej
  • 30 g miodu
  • 5 g świeżej natki
  • szczyptę soli

Szalotkę z czosnkiem przysmaż na połowie ilości masła. Dodaj pokrojone grzyby, śliwkę, dopraw miodem i zimnym masłem. Na koniec posiekaj i posyp świeżą natką. Połącz ugotowaną wcześniej kaszę bulgur z pozostałymi składnikami – tak przygotowany farsz umieść we wnętrzu perliczki.

Domowy sos BBQ

Zanim przystąpisz do pieczenia mięsa, przygotuj glazurę w formie sosu BBQ, która będzie potrzebna do zamarynowania perliczki.
Glazura BBQ:

  • 40 g miodu
  • 30 g śliwki sechlońskiej
  • 5 g świeżego imbiru
  • 30 g pomidorów mutti
  • 25 g oleju
  • 150 g octu sherry
  • 8 g soli
  • 30 ml octu jabłkowego z czarnym bzem

Na patelni rozpuść miód, przesmaż na nim pokrojone imbir i śliwki. Dodaj pomidory, ocet i sól, a następnie wszystko zmiksuj blenderem, dolewając stopniowo olej. Perliczkę nafaszerowaną kaszą bulgur posmaruj przygotowaną wcześniej glazurą. Aby przyspieszyć proces marynowania mięsa umieść perliczkę w worku (rozmiar VB 2435) i zamknij go próżniowo na 3. stopniu zgrzewania i 3. stopniu wyciągania powietrza. Marynuj w takiej formie przez 24 godz. Następnie wyciągnij mięso z worka, umieść na blasze i włóż do DGC ustawiając program automatyczny.

Jak upiec perliczkę?

Krok 1: Para + Pieczenie z Termonawiewem Plus 200°C, czas 15 min., 30% pary
Krok 2: Para + Pieczenie z Termonawiewem Plus 150°C, czas 29 min., 55% pary
Krok 3: Grill Duży, poziom 3, czas 15 min.

Autor przepisu: Patryk Dziamski