Chcesz przygotować w domu potrawę, której nie powstydziłaby się dobra restauracja? Poznaj przepis na aromatyczną perliczkę faszerowaną kaszą bulgur w asyście domowej emulsji BBQ. To wyjątkowe danie zaskakuje niebanalnym smakiem i aksamitną konsystencją mięsa.
Drób to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów w kuchni. Na szczególną uwagę zasługuje perliczka, której mięso jest chude, delikatne i aromatyczne. To także świetne źródło pełnowartościowego białka o niskiej zawartości tłuszczu. Smak perliczki zbliżony jest do tego, który charakteryzuje dzikie ptactwo. Z powodzeniem można ją piec, dusić, a także smażyć lub grillować, należy pamiętać jednak, aby uprzednio właściwie ją zamarynować. W tym celu można wykorzystać specjalny worek próżniowy, w którym perliczka powinna spędzić około 24 godziny. Dzięki temu jej mięso będzie kruche, soczyste i wyjątkowo smaczne.
Przygotowaną z niej potrawę możesz podać w asyście pieczonych ziemniaczków i gotowanych warzyw lub wykorzystać przepis na faszerowaną perliczkę. Dania z kaszą bulgur są dobrym źródłem błonnika, przez co znacznie usprawniają proces trawienia.
Perliczka pieczona to wyborne danie, które z powodzeniem możesz przygotować w domowej kuchni. Pierwszym krokiem podczas jej przyrządzania jest odpowiednie natarcie mięsa solą. W tym celu potrzebujesz:
Perliczkę natrzyj obficie solą i pozostaw na ok. 2 godz. W tym czasie przejdź do kroku drugiego – przygotuj farsz, który znajdzie się we wnętrzu perliczki.
Składniki potrzebne do przygotowania farszu z gotowanej kaszy bulgur:
Jak ugotować kaszę bulgur? Włóż wszystkie składniki do garnka, a następnie gotuj kaszę przez ok. 20 minut we wrzącej wodzie. Zdejmij garnek z palnika, odsącz wodę i przejdź do kolejnego etapu przyrządzania farszu. W tym celu przygotuj:
Szalotkę z czosnkiem przysmaż na połowie ilości masła. Dodaj pokrojone grzyby, śliwkę, dopraw miodem i zimnym masłem. Na koniec posiekaj i posyp świeżą natką. Połącz ugotowaną wcześniej kaszę bulgur z pozostałymi składnikami – tak przygotowany farsz umieść we wnętrzu perliczki.
Zanim przystąpisz do pieczenia mięsa, przygotuj glazurę w formie sosu BBQ, która będzie potrzebna do zamarynowania perliczki.
Glazura BBQ:
Na patelni rozpuść miód, przesmaż na nim pokrojone imbir i śliwki. Dodaj pomidory, ocet i sól, a następnie wszystko zmiksuj blenderem, dolewając stopniowo olej. Perliczkę nafaszerowaną kaszą bulgur posmaruj przygotowaną wcześniej glazurą. Aby przyspieszyć proces marynowania mięsa umieść perliczkę w worku (rozmiar VB 2435) i zamknij go próżniowo na 3. stopniu zgrzewania i 3. stopniu wyciągania powietrza. Marynuj w takiej formie przez 24 godz. Następnie wyciągnij mięso z worka, umieść na blasze i włóż do DGC ustawiając program automatyczny.
Krok 1: Para + Pieczenie z Termonawiewem Plus 200°C, czas 15 min., 30% pary
Krok 2: Para + Pieczenie z Termonawiewem Plus 150°C, czas 29 min., 55% pary
Krok 3: Grill Duży, poziom 3, czas 15 min.
Autor przepisu: Patryk Dziamski